Profesionální překlady do angličtiny i zpět

Proč byste NEměli automaticky důvěřovat překladateli jako já

07.10.2013 20:27

Většina materialů na těchto stránkách je text, který by Vás jako čtenáře měl přesvědčit, proč právě svěřením Vašeho překladu z češtiny do angličtiny mě děláte pro sebe dobrou volbu.
Smyslem tohoto příspěvku je sdělit několik poznatků, které jdou 100% proti tomu. Proč byste se právě u překladatele jako já měli mít na pozoru?


Angličtina není mým rodným jazykem


Že pro překladatele by měl být překlad do jeho jiného než rodného jazyka tabu je zlaté pravidlo překladatelství ve kterém mě čas čím dál více utvrzuje, zvláště po několika pokusech začít spolupracovat s ostatními českými překladateli. Nevěřím, že jde v žádném případě o absolutní pravidlo. Zvláště pokud člověk začně s učením se cizího jazyka relativně brzo, dá tomu všechno, naučí se zapadnout mezi rodilé mluvčí a dále používá cizí jazyk jako svůj primární; pokud aktivně chápe rozdíly mezi slohem, větnou stavbou a kulturou svého rodného jazyka a jazyka cizího a pokud to dokáže spolu se širokým rozhledem a schopností se rychle učit novým věcem použít k tvorbě překladů, na které mu dá rodilý korektor po všech stránkách OK beze změn, pak i z nerodilého mluvčího může být dobrý překladatel.
Problémem je, že jde o poměrně velké „pokud“.


vytvářet kvalitní překlady do angličtiny jako do svého nerodného jazyka je těžké hned z několika důvodů:


        Je těžké být autentický v nevlastním jazyce

Lidský jazyk je jedním z nějtěžších oborů, když chcete udělat autentický dojem. Sebemenší drobnost na Vás prozradí, že v dané řeči nejste doma. Mluvíte perfektně americky ale „about“  čtete spíše jako „aboat“? Pak už nejste v USA ale v Kanadě! A to naštěstí zůstáváme stále v anglicky mluvící zemi. Je mnohem pravděpodobnější, že sklouznete úplně nekam jinam (do svého rodného jazyka, nejspíš). Možná si říkáte, proč zminuji výslovnost a přízvuk, když třeba jde jenom o psaný překlad. Abych řekl pravdu, nesetkal jsem se s překladatelem, který by perfektně překládal do angličtiny a přitom mluvil se silným cizím (českým) přízvukem. Věřím, že schopnost dobře číst nahlas jednak pomáhá ve správně stavbě vět a potom je tu druhá věc – silný cizí přízvuk je výrazný outing factor. Hůře zapadnete do skupiny rodilých mluvčích, když budete znít jako cizinec, a když budete znít jako cizinec, nebudete se asi v angličtině cítit tak úplně dobře, a nebudete ji pak používat jako primární jazyk. A pokud nepoužíváte angličtinu jako primární jazyk, neměli byste do ní překládat.


80/20 zdaleka nestačí    


Říká se, že v čemkoliv je možné získat 80% procent 100% výsledku za 20% úsilí. Chcete-li překládat do angličtiny, když není Vaším rodným jazykem, pak ovšem 80% zdaleka nestačí. Vaše angličtina musí být na více než 99% úrovně rodilého mluvčího a to s sebou nese mnohem větší úsilí než když se máte naučit tento jazyk jenom pro praktické dorozumění se.


K úspěchu není žádná zkratka


K úspěchu přitom není žádná zkratka. Chcete zapadnout mezi rodilé mluvčí, musíte jednat a mít zkušenosti jako rodilí mluvčí. Typický rodilý mluvčí má několikaleté každodení aktivní zkušenosti s používáním svého jazyka a krom toho přijímá kvanta informací různého druhu a formy ve svém rodném jazyce každý den. Krom toho má síť anglicky mluvících přátel a známostí a má za sebou několik let vzdělávání se. Toto všechno přitom musí nerodilý student angličtiny bezpodmínečně nahradit, aby se mohl dostat na úrojveň rodiláků. Můžete to zvládnout rychleji, ale nelze přeskakovat kapitoly. Nemůžete se v angličtině dobře bavit o diferenciálním a integrálním počtu, když bezpečně neovládáte terminologii algebry.


Je to životní styl


Být dobrým překladatelem do nerodného jazyka je podmíněné tím, aby člověk byl excelentním mluvčím tohoto jazyka. To ve stručnosti není práce – je to životní styl, který se točí okolo užívání svého druhého jazyka, jako by to byl Váš rodný.  Relativně malé množství lidí je ochotno podstoupit takovou zásadní změnu (a když už ji podstoupí, ještě to neznamená, že jim půjde překládat nebo že to budou chtít dělat) a nevěřím, že by někdo byl tak šílený, aby tohle udělal jenom pro práci.


Čistě podle těchto stránek, angličtina se nezdá být mým primárním jazykem


„Podle ovoce jejich poznáte je“ je jeden velmi pravdivý citát z Bible. Člověk, který používá angličtinu jako primární jazyk by měl mít za sebou nějaké stopy toho, že tomu tak opravdu je.  Kdybych měl hodnoti sám sebe, určitě by mi toto utknulo v hlavě. Tyto stránky sami o sobě (psané v češtině, do které jsem se, ironicky, donutil) za mě nehovoří nejlépe a myslím, že i když tuto námitku lze vyvrátit odkázáním na mé (zatím značně více fragmentované a z velké části neveřejné) anglické výtvory, je dobré být skeptický při výběru překladatele, který není rodilý mluvčí.

 

Jak si tedy vybrat schopného překladatele do angličtiny pro Váš projekt? To se dočtete v dalším článku.

 

Topic: Proč byste NEměli automaticky důvěřovat překladateli jako já

Datum 06.06.2018
Vložil Alberther
Titulek How To Prevent Prostate Problems And Diseases?

The prostate related is a vital a part of a male's reproductive :. It secretes fluids that assisted in the transportation and activation of sperm. The prostate gland is situated just before the rectum, below the bladder and all around the urethra. When there is prostate problem, it is almost always really miserable and inconvenient for your patient as his urinary product is directly affected.

The common prostate health problems are prostate infection, enlarged prostate and cancer of prostate.



Prostate infection, also known as prostatitis, is easily the most common prostate-related symptom in men younger than 55 years old. Infections from the prostate gland are classified into four types - acute bacterial prostatitis, chronic bacterial prostatitis, chronic abacterial prostatitis and prosttodynia.

Acute bacterial prostatitis is the least common of all types of prostate infection. It is caused by bacteria located in the large intestines or urinary tract. Patients can experience fever, chills, body aches, back pains and urination problems. This condition is treated by using antibiotics or non-steroid anti-inflammatory drugs (NSAIDs) to alleviate the swelling.

Chronic bacterial prostatitis is a condition of the particular defect inside gland along with the persistence presence of bacteria inside the urinary tract. It can be a result of trauma to the urinary tract or by infections received from the rest of the body. A patient can experience testicular pain, back pains and urination problems. Although it is uncommon, it can be treated by removal of the prostate defect then making use antibiotics and NSAIDs to deal with the soreness.

Non-bacterial prostatitis accounts for approximately 90% of all prostatitis cases; however, researchers have not even to ascertain the causes of these conditions. Some researchers think that chronic non-bacterial prostatitis occur due to unknown infectious agents while other feel that intensive exercise and heavy lifting could cause these infections.

Maintaining a Healthy Prostate

To prevent prostate diseases, an effective diet is important. These are some in the actions and also hardwearing . prostate healthy.

1. Drink sufficient water. Proper hydration is critical for our health and wellbeing and it will also maintain your urinary track clean.

2. Some studies advise that a few ejaculations per week will help to prevent cancer of prostate.

3. Eat red meat in moderation. It has been shown that consuming greater than four meals of beef weekly will heighten the chance of prostate diseases and cancer.

4. Maintain an appropriate diet with cereals, vegetable and fruits to make sure sufficient intake of nutrients required for prostate health.

The most crucial measure to look at to ensure a normal prostate is always to opt for regular prostate health screening. If you are forty years old and above, you ought to select prostate examination one or more times per year.

 

Kontakt

Vyhledávání

Překlady do angličtiny s kvalitou prestižní agentury a výhodami přímé spolupráce s překladatelem

 Skype Me™!Zeptejte se na Skypu

 

Petr Skočík © 2013,
Výuka angličtiny: Kurzy angličtiny Jazykové kurzy Praha