Profesionální překlady do angličtiny i zpět

Jak se naučit anglicky velmi dobře

28.07.2011 01:01

Angličtina je světový jazyk, a proto se  jej velké množství Čechů snaží naučit.

Jelikož se mi osobně podařilo naučit angličtinu vcelku dobře v poměrně krátké době (oproti např. jiným lidem, kteří se učí anglicky roky a stále se nedorozumí), lidé se mě často ptají, jak jsem se anglicky tak naučil (případně kolik let jsem strávil v Americe - otázka kterou běžně dostávám od Američanů, navzdory tomu, že jsem v Americe zas až tak dlouhou dobu nestrávil). 

Dovolím si proto zde prezentovat několik tipů:

Věřte si    

Američan či Angličan je člověk jako Vy. Má stejné vybavení pro tvorbu zvuků jako Vy a má stejný mozek jako Vy. Když se dokáže on(a) vyjadřovat jistým způsobem, dokážete si s jistým úsilím nahrát do mozku tento způsob vyjadřování i Vy.
 

Buďte motivovaní

Naučit se jazyk je dřina. Pokud ovšem máte důvod, proč se jej chcete naučit, je to neskutečný zážitek. Proč se anglicky chcete učit? Jaké jsou Vaše cíle? 
 

Udělejte všechno proto, abyste uspěli

Co normálně denně děláte? Co Vás baví? O čem byste se chtěli dozvědět něco nového? Pusťte se do všech těchto činností! Ale pozor! V angličtině. Čím více se vystavíte angličtině, tím lépe. Ujistěte seo všem, že z této expozice něco dostáváte. I při kvantitě je třeba udržovat kvalitu.
 

Je potřeba jistý talent

Osobně si myslím, že pokud jste nebyli alespoň na základní škole excelentní ve slohu a nedokážete se velmi bohatě vyjadřovat v češtině, bude pro Vás angličtina těžší, než pro člověka s jistým přirozeným talentem na jazyky. Pokud chcete mluvit bez českého přízvuku (a nejste malé dítě), je potřeba jistý přirozený hudební sluch a ochota imitovat jisté "komicky znějící zvuky".

Nemusíte žít v zahraničí na to, abyste se naučili perfektně anglicky

Nemáte možnost žít v zahraničí? Neberte to jako výmluvu! Přemýšlejte, proč pomáhá život v zahraničí zlepšit kvalitu cizího jazyka. Důvod je jednoduchý - zahraniční prostředí Vás nutí anglicky mluvit a rozumět. Co je ale silnější? Vnitřní nebo vnější motivace? Buďte motivováni vnitřně, vytvořte si sami prostředí, které Vás bude nutit anglicky rozumět a mluvit (knihy, audioknihy, nahrávky, filmy, přátelé na chatu, cizinci v ČR). Vsadím se, že si dokážete vytvořit lepší prostředí, než byste měli v zahraničí. Audionahrávka na Vás nepřestane mluvit, protože jste cizinec a nerozumíte jí. Audionahrávka se na Vás nebude dívat zvláštně, pokud ji budete imitovat. Audionahrávka se Vám přehraje znovu a znovu jak dlouho budete chtít. (A to neříkám, že audionahrávky jsou všechno. :-)).
 

Čtěte, čtetě, čtěte + poslouchejte, poslouchejte, poslouchejte

Mluvení přijde víceméně samo. Pokud se chcete vyjadřovat jako rodilý mluvčí, ujistěte se, že to, co jde anglicky do Vás vždy převyšuje to, co jde z Vás.

(Jinak riskujete to, že si zafixujete Vámi vynalezené obraty, které budete používat pouze a jenom Vy).

 

Mluvte anglicky sám se sebou, přemýšlejte pro sebe anglicky

Zní to trochu šíleně, ale funguje to.

 

Nebojte se mluvit

Alespoň ze začátku všichni pochopí, že nejste rodilý mluvčí a tím pádem děláte chyby. Nestyďte se za ně. Pokud si uvědomujete, že jste se vyjádřili špatně, jste na dobré cestě. Poučte se ze svých chyb, opravte se, jděte dál. Je pravděpodobné, že Vašich chyb, které budete brát vážně, si okolí ani nevšimne (případně na ně zapomene daleko rychleji, než vy).  

 

Anglicky Vás NIKDO nenaučí!

Anglicky se můžete naučit pouze a jenom Vy sami. Kurzy a učitelé jistě nejsou špatní. Pomohou Vám vytvořit prostředí, ve kterém se budete lépe učit (už mají nějaké zkušenosti s tím, co funguje). Naučit se něco ale musíte Vy sami! Vezměte věci do vlastních rukou.

 

Používejte autentické zdroje, spojte se s dalšími, ale miřte na úroveň rodilého mluvčího, ne na úroveň kamaráda

Najděte další lidi, co se anglicky učí a nechte se jimi inspirovat. Buďte v kontaktu. Vyměňujte si názory a zkoušejte vzájemně anglicky komunikovat.
Až budete umět mluvit anglicky na jisté úrovni, budou s Vámi rádi mluvit i rodilí mluvčí.  
 

Stay hungry! Neusněte na vavřínech, jděte stále dál!

Pokud se již dokážete domluvit s cizincem, je to pouze začátek cesty (pokud to samozřejmě není Váš cíl :-)). Mluvíte s cizincem plynule a bez zpomalování? Dokážete číst anglické knížky, aniž byste museli otvírat slovník na každé stránce? Rozumíte rychle mluvené angličtině? Dokážete mluvit se skupinou rodilých mluvčích, aniž byste se cítili jakou outsider? Přemýšlejte, co potřebujete zlepšit na to, abyste se dosáhli těchto cílů. Identifikujte své slabiny. Metodu jak je odstranit a změnit v silné stránky jistě najdete (Google it! :)).
 

Don't beat around the bush! -- Nechoďte kolem horké kaše!

Naučit se anglicky není jako start raketoplánu. Věci, co potřebujete udělat jsou poměrně jednoduché. Neztrácejte čas nikdy nekončícími diskusemi na téma technik učení, teorie učení, co je možné, co je nemožné, apod. Nemluvte pořád o tom, jak se učit anglicky. Jednoduše to udělejte. Naučte se anglicky!

 

Godspeed! :-)

Kontakt

Vyhledávání

Překlady do angličtiny s kvalitou prestižní agentury a výhodami přímé spolupráce s překladatelem

 Skype Me™!Zeptejte se na Skypu

 

PŘEKLADY E-ANGLICKY DOPORUČUJE (prakticky vše zdarma):

PROCVIČOVÁNÍ ANGLIČTINY V ČEŠTINĚ

www.helpforenglish.cz

NAUČTE SE AMERICKÝ PŘÍZVUK

www.21accents.com

 

DALŠÍ ACCENT TRAINING

www.21accents.com

ZOPAKUJTE SI V ANGLIČTINĚ ZÁKLADKU STŘEDNÍ NEBO I NĚCO Z VÝŠKY

khanacademy.org

PŘEDNÁŠKY A OTEVŘENÉ KURZY (MOOCs) V ANGLIČTINĚ ZE SVĚTOVÝCH UNIVERZIT

https://oedb.org/open/

https://www.edxonline.org/

www.coursera.org

MIT Open Courseware

SLEDUJTE VIDEA OD SVĚTOVÝCH UČITELŮ ANGLIČTINY A PŘIDEJTE SE K OSTATNÍM, CO SE UČÍ ANGLICKY

ELTV  -- To nejlepší ze stránek, co na internetu učí angličtinu 

EngVid -- Kanadská skupina učitelů angličtiny, co nabízí videolekce zdarma

Petr Skočík © 2013,
Výuka angličtiny: Kurzy angličtiny Jazykové kurzy Praha